Incalzirea globala si Cretacicul

Sper că v-am convins în comentariile precedente că asocierea Perioadei Medievale Calde cu încălzirea climei din prezent nu este foarte utilă.  Aici voi analiza pe scurt dacă situaţia climatică din timpul Cretacicului poate fi folosită ca analog pentru evoluţia viitoare a climei.

În opinia mea exemplul Cretacicului funcţionează împotriva scepticilor încălzirii globale pentru că temperaturile erau mai ridicate tocmai datorită concentraţiei ridicate a gazelor de seră, confirmând rolul important al CO2-ului în încălzirea climei. Prin urmare, logica acestui arument al scepticilor imi scapă.

In plus, sunt trei diferente colosale intre Cretacic şi prezent:

  • 1. Configuraţia continentelor in Cretacic era radical diferită, aşa cum se poate vedea şi în figura de mai jos. Aranjarea continentelor este importantă pentru sistemul climatic deoarece controlează în mare măsură circulaţia curenţilor oceanici care distribuie o cantitate importantă de energie solară în jurul globului.
  • 2. Nivelul eustatic al oceanelor era după estimările cele mai conservatoare cu ~ 100 metri mai ridicat decât astăzi.
  • 3. In Cretacic energia primită de la soare era mult mai redusă

Prin urmare, o comparaţie directă între Cretacic şi evolutia viitoare a climei este foarte dificilă dacă nu chiar inutilă (asta dacă nu cumva în următorii 100 de ani continentele se vor muta într-o poziţie asemănătoare cu situaţia de acum 65 de milioane de ani iar energia primită de la soare se va modifica semnificativ :)).

Configuratia continentelor in timpul Cretacicului. Imagine preluata de pe siteul profesorului Ron Blackley, Northern Arizona University
Configuratia continentelor in timpul Cretacicului. Autorul imaginii: Dr. Ron Blakey - http://jan.ucc.nau.edu/~rcb7/.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Reclame

Un gând despre &8222;Incalzirea globala si Cretacicul&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s