Incalzirea globala si Perioada Medievala Calda

Intr-un articol din Cotidianul intitulat „Cine e de vină pentru încălzirea globală” se prezintă opiniile celor care cred că înclăzirea climei este cauzată de oameni şi celor care spun că societatea umană nu are nimic de a face cu schimbările climei. Câteva dintre argumentele scepticilor români sunt:

  • 1. în aşa numita Perioadă Medievală Caldă (PMC) temperatura ar fi fost mai ridicată cu 1 grad Celsius relativ la prezent (adica, situatia din prezent nu e deloc anormala).
  • 2. în Mezozoic (~251-65 miloane de ani în urmă) temperaturile erau cu 5-10 grade mai ridicate decât în prezent.
  • 3. în perioada dintre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi anii 70 oamenii de ştiinţă erau îngrijoraţi că intrăm într-o nouă eră glaciară însă un grup de cercetători, în scopul de a linişti populaţia, a scos o nouă teorie prezicând încălzirea climei datorită activităţilor industriale.

Am să mă opresc aici doar la puncul 1, urmând ca în viitor să revin cu comentarii la punctele 2 şi 3.

Ideea că în PMC (definită lax ca perioada dintre secolele IX-XIII) ar fi fost mai cald decât în prezent este destul de răspândită printre sceptici (vezi şi comentariul meu precedent) şi bănuiesc că mulţi dintre aceştia nu s-au obosit să citească sumarul făcut în IPCC în legătură cu asta.

Mai multe studii publicate după 1960 au arătat că în regiunea Atlanticului de Nord temperaturile în timpul PMC au fost mai ridicate decat in deceniile de dupa sau dinaintea acestei perioade. Se pune întrebarea, însă, dacă aceasta a fost ceva caracteristic doar Atlanticului de Nord sau a reprezentat o încălzire globală a climei. Mai mult, daca s-ar putea demonstra ca in timpul PMC temperaturile erau mai ridicate decat in prezent s-ar pune la indoiala (insa nu ar invalida) contributia umana la incalzirea climei pe care o simtim in prezent pentru ca, desigur, in Evul Mediu  emisiile antropogenice de gaze de sera erau neglijabile (cel putin in comparatie cu prezentul; exista insa o teorie  destul de controversata a lui Bill Ruddiman care sugereaza ca dezvoltarea civilizatiei umane a prevenit intrarea Pamantului intr-o noua era glaciara) .

Pentru a răspunde acestor întrebări o serie de studii bine calibrate (de exemplu Esper et al., 2002, Bradley et al., 2003 sau D’Arrigo et al., 2006) au calculat temperatura medie în timpul PMC la nivel hemisferic (e mai greu de calculat temperatura globala pentru ca sunt mai putine date in emisfera sudica iar includerea lor ar duce la cresterea marjelor de eroare) şi au ajuns la concluzia că încălzirea medievală a fost variabilă în amplitudine, timp şi spaţiu. Mai mult, cum se poate vedea şi în figura de mai jos (publicată în ultimul raport IPCC) , desi înaintea secolului XX cele mai ridicate temperaturi s-au înregistrat aproximativ între anii 950 şi 1100,  acestea erau cu 0.1-0.2 grade Celsius mai scăzute decât media temperaturii globale între 1960 şi 1990 şi mult sub temperaturile medii de după anii 80.

(a) Temperatura medie anuala inregistrata de instrumente. (b) Comparatie intre diferite studii care au reconstruit temperatura ultimilor 1300 de ani. (c) Anomaliile de temperatura fata de perioada 1960-1990 calculate prin includerea celor mai bune studii care au reconstruit temperatura in ultimele 2 milenii.
(a) Temperatura medie anuala inregistrata de instrumente. (b) Comparatie intre diferite studii care au reconstruit temperatura ultimilor 1300 de ani. (c) Anomaliile de temperatura fata de perioada 1960-1990 calculate prin includerea celor mai bune studii care au reconstruit temperatura in ultimele doua milenii. Imagine publicata de IPCC si preluata de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Prin urmare, putem spune că temperaturile în timpul PMC au fost într-adevăr mai ridicate decât în secolele XVII XVIII, sau XIX,  însă în nici un interval din ultimii 2000 de ani temperatura medie hemisferică sau globală nu a fost mai mare decât în ultimele decenii. Ca sa revin la articolul din Cotidianul, în Evul Mediu temperatura medie în emisfera nordică nu a fost mai ridicata cu un grad Celsius decât in prezent, ba mai mult, a fost mai scazuta cu cateva zecimi de grade.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s