Sunt perioadele calde din trecut un analog pentru viitor?

Una din perioadele geologice care ar putea folosi ca un analog pentru clima viitorului ar putea fi intervalul de timp dintre Paleocen si Eocen (Paleocene-Eocene Thermal Maximum (PETM) in literatura de limba engleza) cand temperatura globala a fost cea mai ridicata din ultimii 60 de milioane de ani. In aceasta perioada izotopii de carbon ai organismelor marine au scazut simtitor, indicand o pertubare a ciclului carbonului in natura. Combinat cu cresterea aciditatii oceanelor, aceasta ne sugereaza ca sute de mii de tone de carbon ar fi putut fi eliberate in atmosfera in timpul PETM.

Este interesat de mentionat ca pe baza datelor disponibile pana in prezent se pare ca incalzirea globala a planetei in timpul PETM a inceput cu cateva mii de ani inaintea eliberarii masive de carbon iar multi autori sunt de parere ca exista o legatura intre aceasta incalzire initiala si expulzarea de carbon. Printre mecanismele invocate in explicarea initierii incalzirii globale sunt eliberarea masiva de metan provenit din activitatea hidrotermala sau din imense alunecari de teren submarine.

O ipoteza alternativa este descrisa intr-un articol recent din Nature Geoscience care propune ca incalzirea de la inceputul PETM a fost cauzata de expulzii repetate si catastrofice de metan si dioxid de carbon care s-au acumulat in timp in apele stratificate ale bazinului Kilda dintre Groenlanda si Norvegia. Daca injectarea antropogenica de dioxid de carbon si metan in atmosfera va determina in viitor un raspuns similar al planetei aceasta va avea un efect devastator pentru comunitatiile biologice si pentru societatea umana.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s