In viitor nivelul marii ar putea fi mai ridicat decat se credea pana acum

Unul din efectele anticipate ale incalzirii globale ar putea fi topirea calotei glaciare din vestul Antarcticii, iar un studiu publicat recent in revista Science sugereaza ca aceasta va cauza in unele regiuni o ridicare semnificativa a nivelului marii.

Calota glaciara din vestul Antarcticii contine suficienta apa pentru a ridica global nivelului marii cu circa 5 metri, insa in unele zone, cum ar fi coasta de est a SUA (inclusiv Washington D.C.) nivelul marii ar putea ajunge aproape la 6.5 m iar multe zone de coasta vor fi devastate (o mare parte din sudul Floridei, de exemplu, va disparea).

Aceste estimari sunt mai mari decata cele publicate de IPCC (~5 metri), insa noul studiu publicat in Science ia in considerare cateva forte care au fost pana acum ignorate: gravitatia, schimbarile in axa de rotatie a Pamantului si relaxarea elastica a crustei dupa topirea calotei glaciare. Volumul de gheata din Antarctica de vest (~25 de milioane metri cubi) este suficient de mare pentru a exercita o forta gravitationala care trage apa oceanului  inspre aceasta zona. Mai mult, dupa ce gheata se va topi, crusta  se va relaxa elastic iar axa de rotatie a Pamantului se va schimba cu ~0.5 km ceea ce va afecta nivelul marii in diferite zone. Daca se iau in considerare toti acesti factori, nivelul marii langa Antarctica va scadea, iar in multe alte zone, cu precadere in emisfera nordica, nivelul marii va creste mai mult decat se anticipase (pentru Europa nivelul marii va fi cu ~5 metri mai ridicat).

Printre efectele negative la care ne putem astepta se numara eroziunea mai rapida a zonelor de coasta, contaminarea acviferelor cu apa sarata,  efecte mai devastatoare ale furtunilor si destabilizarea altor ghetari si calote glaciare aflate in apropierea coastelor.

Cu toate acestea, trebuie sa mentionez ca nu suntem inca siguri daca intr-adevar calota glaciara se va dezintegra, cand se va intampla, sau cat de repede se va produce. In orice caz, calota glaciara din vestul Antarcticii ramane una dintre zonele cu cel mai mare potential de schimare abrupta datorita incalzirii globale pentru ca o mare parte se afla sub nivelul marii.

Autorii studiului sunt Jerry X. Mitrovica si Natalya Gomez de la University of Toronto si Peter U. Clark (fostul meu indrumator de doctorat) de la Oregon State University.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s