De prin presa

Cu ceva timp in urma am fost rugat de redactia ziarului canadian Acasa sa-mi dau cu parerea dacă este cazul să intrăm în panică la auzul ştirilor privind accelerata încălzire globală a planetei. Redau mai jos raspunsul meu:

…încălzirea globală este un fenomen real care a fost demonstrat fără echivoc de numeroşi oameni de ştiinţă, iar modelele climatice pot reproduce schimbările de climă din ultimele decenii doar dacă iau în considerare variaţiile naturale împreună cu emisiile antropogenice de gaze de seră.

Îngrijorarea faţă de creşterea dioxidului de carbon şi a altor gaze de seră din atmosferă constă în faptul că în trecutul geologic creşterile în concentraţia acestor gaze au fost acompaniate de încălzirea globală a climei. Concentraţia şi rata creşterii dioxidului de carbon şi a metanului în atmosferă nu are precedent în ultimii 800.000 de ani, iar rata şi magnitudinea încălzirii climei din ultimii 20 de ani este unică, cel puţin în ultimii 2.000 de ani. Aceste fapte au fost exagerate pe alocuri de unele ziare în dorinţa de a atrage mai mulţi cititori, însă schimbările climatice sunt o ameninţare reală atât asupra societăţii umane cât şi asupra ecosistemelor marine şi terestre.

Clima planetei are un comportament haotic, iar schimbări abrupte se vor produce întotdeauna indiferent de rolul societăţii umane. Cu toate acestea, prin perturbarea bruscă a sistemului climatic (adică exact ceea ce facem noi, acum, prin creşterea accelerată a concentraţiei gazelor de seră) creşte numărul mecanismelor care ar putea contribui la aceste schimbări rapide. Clima va continua să se schimbe cu siguranţă în următoarele decenii, iar ignorarea posibilităţii unor schimbări climatice abrupte nu poate decât să înrăutăţească situaţia.

Deşi temperatura globală va creşte, impactul va fi diferit în diferite părţi ale globului. Printre efectele prognozate de specialişti se numără creşterea nivelului mării şi a acidităţii oceanelor (care va afecta productivitatea multor organisme marine), secete mai frecvente în unele zone, inundaţii mai mari în alte zone, dispariţia unor specii marine şi terestre etc.

La întrebarea dumneavoastră dacă e cazul să intrăm în panică, răspunsul meu este deocamdată NU.  Este important să nu ne pierdem speranţa că fiecare din noi poate face ceva pentru a îmbunătăţi situaţia, de exemplu prin a face eforturi mai mari de a conserva energie sau prin a vota pentru politicieni care au în agendă soluţii pentru această problemă. Aceasta nu este prima şi cu siguranţă nici ultima ameninţare asupra societăţii umane, iar în trecut oamenii au întâlnit atât schimbări treptate cât şi abrupte de climă la care au reuşit să se adapteze prin diferite metode (de exemplu irigaţiile sau migrarea în zone mai prielnice). Multe din aceste metode nu mai sunt însă practice în societatea modernă şi de aceea este necesară dezvoltarea unor noi tehnologii şi mecanisme de adaptare la schimbările climatice.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;De prin presa&8221;

  1. Articolul este bun şi echilibrat. Problema este că dezbaterile pe tema încălzirii climatice acoperă discuţia pe tema reducerii biodiversităţii. În care civilizaţia industrială este principalul vinovat. În plus, unele dintre „remediile” propuse pentru combaterea sau reducerea impactului încălzirii globale conduc direct la nimicirea biodiversităţii. Ireversibilă. Şi consecinţele sunt apocaliptice, fără vreo exagerare.

    1. Intr-adevar, reducerea biodiversivitatii este o problema cruciala asociata incalzirii globale. Ai putea sa mentionezi care dintre solutiile propuse pana acum conduc direct la nimicirea biodiversitatii?

    1. Da, defrisarea padurilor pentru a face loc plantelor folosite la producerea biocarburantilor este o practica prost gandita din multe puncte de vedere. O magarie la fel de mare este folosirea culturilor de porumb (cu precadere in SUA) pentru a produce biocarburanti. Aceasta a dus la cresterea pretului porumbului (si a tuturor produse asociate) iar efectele asupra poluarii si emisiilor de carbon au fost/sunt in cel mai bun caz minore.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s