Indicii despre praful din atmosfera pastrate in gheata din Antarctica

O carotă de gheaţă din estul Antarcticii obtinută de o echipă formată din mai multi cercetători europeni ne arată cum s-a schimbat concentraţia de praf din atmosferă pe parcursul ultimelor 8 cicluri glaciare.

O carotă de gheaţă din estul Antarcticii obtinută de o echipă formată din mai multi cercetători europeni ne arată cum s-a schimbat concentraţia de praf din atmosferă pe parcursul ultimelor 8 cicluri glaciare, conform unui articol publicat în ultimul numărului din 3 aprilie al revistei Nature.

Concentraţia prafului în zăpadă depinde de mai mulţi factori, printre care cantitatea de particule minerale provenită de pe continente (care la rândul ei este influenţată de condiţiile de climă si mediu în zona de origine a prafului), rata de acumulare a zăpezii si curăţarea atmosferei asociată cu ciclul hidrologic.

Particulele de praf din atmosferă sunt importante pentru clima planetei pentru că pot afecta temperatura prin absorbirea sau reflectarea radiaţiei solare. Praful este de asemenea o sursă importantă de micronutrienţi (ex. fier) pentru oceane.

Studiul indică o creştere de 25 de ori a fluxului de praf în timpul perioadelor glaciare comparativ cu perioadele interglaciare. Autorii studiului atribuie aceast lucru cresterii eroziunii eoliene în America de Sud si timpului de rezidenţă mai lung al prafului in troposferă datorită conţinutului mai scăzut de apă din atmosferă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s