Articol in EPSL

In 2004 a fost publicat un studiu care sugera ca datorita permafrostului (adica absenta apei lichide) cresterea stalagmitelor in Oregon a fost oprita in timpul perioadelor glaciare. Stalagmitele sunt formatiuni calcaroase care cresc in pesteri si sunt considerate a fi una dintre cele mai bune arhive paleoclimatice.  Doua conditii sunt absolut necesare pentru formarea stalagmitelor: prezenta apei lichide si prezenta vegetatiei deasupra pesterii. In prezent temperatura medie anuala in Oregon e in jur de 9 grade Celsius ceea ce inseamna ca pentru a se forma permafrost este necesara o scadere a temperaturii medii anuale de cel putin 9 grade Celsius.  In articolul meu din Earth and Planetary Science Letters eu ii contrazic pe cei care au publicat articolul in 2004 si demonstrez prin folosirea unor modele climatice complexe ca de fapt scaderea temperaturii anuale in timpul ultimei ere glaciare in Oregon a fost de maximum 5 grade Celsius, insuficient pentru formarea permafrostului. Mai mult, am reusit sa demonstrez ca motivul pentru care stalagmitele n-au crescut in timpul erelor glaciare a fost clima mai secetoasa, vegetatia mai redusa si inghetarea temporara a solului care coincide cu topirea maxima a zapezii.

Va veti intreba, desigur, cui ii pasa. Ei bine, absenta permafrostului indicata in studiul nostru confirma studii recente care au indicat scaderea temperaturii Oceanului Pacific in timpul erei glaciare cu circa 3-5 grade Celsius, punand astfel de acord mediul marin cu cel terestru (nu poti avea o racire semnidicativa a oceanului fara o racire corespunzatoare a continentului). Mai mult, studiul din EPSL sugereaza ca nu este necesara prezenta permafrostului pentru a impiedica cresterea stalagmitelor, fiind suficienta combinatia dintre scaderea precipitatiilor si biomasei combinata cu prezenta unui strat superficial de sol inghetat in timpul primaverii care sa previna infiltrarea apei in subteran.

Stalagmita in Oregon

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s