Disparaţia dinozaurilor şi extincţia masivă Permian-Triasica au fost datate mai precis

O echipa de geologi a schimbat data impactului gigant care a dus la disparitia dinozaurilor de la 65.5 de milioane de ani in urma la 65.95 de milioane de ani, iar marea extinctie de la granita dintre Permian si Triasic a fost mutata de la 251 de milioane de ani la 252.5 de milioane de ani.

O echipa de geologi din Olanda si Statele Unite a reusit sa stabileasca o data mai precisa pentru extinctia dinozaurilor si sa reconcilieze doua metode de datare a rocilor. Acestea sunt datarea argon-argon, care se bazeaza pe dezintegrarea radioactiva a potasiului-40 in argon-40, si datarea cu uraniu-plumb, care are la baza dezintegrarea uraniului-238 in plumb-206. Datarea argon-argon este o metoda comuna folosita de geologi pentru a data roci cu o vechime de la cateva mii de ani pana la miliarde de ani, insa aceasta metoda avea erori sistematice de aproximativ 2.5%.

Intr-un studiu publicat in numarul din 25 aprilie al revistei Science, geologii au folosit roci expuse in nordul Marocului, care au fost anterior datate la 6-7 milioane de ani pe baza variatiilor in orbita Pamantului. Aceste roci s-au format intr-un mediu submarin iar variatiile orbitale si schimbarile climatice asociate cu acestea s-au transpus in straturi de sedimente cu o compozitie mineralogica distincta.

In acelasi timp, vulcanii din apropiere au erupt la intervale aleatorii iar cenusa vulcanica bogata in mineralul sanidin (ideal pentru datarea argon-argon) s-a depus in sedimentele marine. Cercetatorii au masurat cat de mult s-a dezintegrat potasiumul-40 intr-un strat de cenusa, care a fost in prealabil datat cu metoda astronomica, si au ajuns la concluzia ca datarile mai vechi folosind metoda argon-argon trebuie corectate cu 0.65%.

Utilizand noua calibrare, geologii au recalculat cateva date importante din istoria Pamantului. Astfel, ei au schimbat data impactului gigant care a dus la disparitia dinozaurilor de la 65.5 de milioane de ani in urma la 65.95 de milioane de ani, iar marea extinctie de la granita dintre Permian si Triasic (cea mai severa extinctie din istoria pamantului cand 96% din speciile marine si 70% din speciile terestre au disparut) a fost mutata de la 251 de milioane de ani la 252.5 de milioane de ani. Noua varsta pentru extinctia Permian-Triasica este in acord cu o teorie care atribuie aceasta extinctie eruptiilor vulcanice catastrofice, care aveau loc in acea perioada in Siberia. Iata un filmulet Youtube despre extinctia Permian-Triasica.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s